Bezienswaardigheden in Malaga

Er zijn in Malaga tal van bezienswaardigheden te vinden. De meeste van deze bezienswaardigheden zijn te vinden in het historische centrum van Malaga en in de directe omgeving van de haven. Andere liggen net iets verder van het centrum, maar zijn vrij gemakkelijk te bereiken met de bus, trein of metro. Veel van de bezienswaardigheden in Malaga hebben te maken met de lange en roerige geschiedenis van de stad. Zo zijn er verdeeld door de stad tal van bezienswaardigheden te vinden die direct gelinkt kunnen worden aan de Moorse of Romeinse overheersing.
Buiten de stad zijn er tal van bijzondere bezienswaardigheden te vinden. Deze zijn vaak wel iets minder bekend dan de bezienswaardigheden in het historische centrum van Malaga. Vanuit Malaga ben je binnen een half uur in het bergachtige achterland van Andalusië waar de beroemde witte dorpjes te vinden zijn

Alcazaba

Het ‘Alcazaba’ in Malaga is zonder twijfel de mooiste en indrukwekkendste bezienswaardigheid van de stad. Als je de stad buiten het seizoen gaat bezoeken kun je er zo terecht, maar tijdens de hoogzomermaanden doe je er goed aan om kaartjes te reserveren. De oudste delen van dit Moorse kasteel stammen uit de 9e eeuw na Christus. In de 11e eeuw werd het kasteel samen met de stadsmuren van Malaga verder uitgebreid. Het is waarschijnlijk het best bewaarde gebouw in Malaga uit deze periode. De Moorse invloeden op het gebouw zijn nog steeds goed zichtbaar. Tijdens een bezoek aan het voormalige kasteel kom je overal rijkversierde deuren, plafonds en pilaren tegen. Een aantal van de pilaren die in dit kasteel gebruikt zijn waren onderdeel van het ‘Teatro Romano’ van Malaga. Het uitzicht vanuit het kasteel en de oude stadsmuren is schitterend.
Tijdens je bezoek aan het kasteel moet je jezelf een weg banen over smalle trappen, brede gangen en oude paleistuinen. Voor de mensen die wat slechter ter been zijn is er ook een lift aanwezig.

Iglesia de Santiago Málaga

De ‘Iglesia de Santiago Málaga’ is de oudste nog steeds bestaande kerk van Malaga. De kerk is gebouwd niet lang nadat de Moren uit Malaga verjaagd werden. De kerk is gebouwd op de resten van een Moskee waardoor de kerk wat weg heeft van een oude moskee. Volgens sommige onderzoekers is de toren van de kerk vroeger gebruikt als minaret. De kerk is een groot deel van het jaar geopend voor het publiek, maar is tijdens diensten en de mis niet geopend voor toeristen.



Castillo de Gibralfaro

Castillo de Gibralfaro is te vinden op het hoogste punt van de stad Malaga, op ongeveer 130 meter hoogte. Om het ‘Castillo de Gibralfaro’ te kunnen bezoeken moet je dus wel een behoorlijk stukje klimmen. Een wandeling die ongeveer twintig minuten in beslag zal nemen. Eenmaal boven wordt je getrakteerd op één van de mooiste uitzichten over de stad. Je kunt ook het kasteel zelf bezoeken. Eenmaal in het kasteel kan je door middel van verschillende trappen nog hoger komen. Eenmaal op het hoogste punt uitgekomen is het uitzicht nog indrukwekkender als op de berg. Op heldere dagen kun je vele kilometers ver kijken. Het mooiste uitzicht heb je er tijdens een zonsondergang.
Het Castillo de Gibralfaro is één van de typische overblijfselen in Malaga van de Moorse overheersing in de stad. In het kasteel is tegenwoordig een klein museum te vinden over soldatenkleding en er is een maquette van Malaga tijdens de Moorse overheersing te zien. Wil je liever niet het hele eind naar boven lopen dan kun je ook met een bus, fiets of taxi naar boven rijden.

Kathedraal van Malaga

De Kathedraal van Malaga, ook wel de ‘Cathedral de la Encarnacion’ genoemd is het grootste en belangrijkste kerkelijke gebouw van Malaga. De kathedraal is gebouwd tijdens de renaissance en wordt gezien als het hoogtepunt van deze kunststroming in Andalusië. Het gebouw ziet er aan de buitenzijde niet uit als een normale kathedraal, de vreemde vormen en de vele decoraties zorgen ervoor dat je eigenlijk niet goed weet waar je eerst moet kijken. Dit wordt alleen nog maar ergers als je de kathedraal binnengaat. De kathedraal is in een periode van ongeveer tweehonderd jaar gebouwd, maar werd nooit voltooid. Door geldgebrek en een slechte fundering werd besloten om te stoppen met de bouw.
De binnenzijde van de kathedraal is rijkelijk versierd, maar het eerste wat opvalt is het immense altaar. Dit altaar is gemaakt door Diego de Vergara in de eerste helft van de 16e eeuw. Andere opvallende aspecten zijn het kleurrijke plafond, het koor en het orgel uit de 19e eeuw. De kerk is dagelijks geopend voor toeristen. Tijdens de mis wordt wel een deel van de kerk afgezet. Om de kerk te kunnen bezoeken moet je een kleine entree betalen. Sinds 2015 is het mogelijk om het dak van de kathedraal te bezoeken. Eenmaal per uur kun je onder begeleiding van een gids het dak bezichtigen. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over Malaga en op de bovenzijde van de koepels van de kathedraal. Een bezoek aan het dak duurt alles bij elkaar ongeveer drie kwartier. Je moet hiervoor wel een apart kaartje kopen bij de entree.

Barrio de Lagunillas

De volkswijk Lagunillas ligt direct ten noorden van het historisch centrum van Malaga. Hier laat de stad zich ineens van een heel andere kant zien. De fraai gedecoreerde Andalusische panden die je in het hart van de stad zag staan, zie je hier ineens niet meer. In Barrio de Lagunillas zie je vooral fantasieloze huurwoningen. Een wandeling door Lagunillas maakt je al snel duidelijk dat de gemiddelde prijzen van het ontroerend goed hier een stuk lager liggen dan in het hart van de stad. Het is de streetart die Barrio de Lagunillas zo bijzonder maakt. De graffitikunstenaars hebben hier hun handen ineengeslagen om het straatbeeld letterlijk en figuurlijk kleur te geven. Het resultaat is dat Barrio de Lagunillas een soort openluchtmuseum van straatkunst geworden is. De korte nabijheid tot het centrum en de hoge concentratie van de op de muren aangebrachte kunst zorgt ervoor dat het de moeite waard is om vanaf het Plaza de la Merced eventjes een stukje noordwaarts te lopen.

Plaza de Toros La Malageuta

De ‘Plaza de Toros La Malageuta’ is de stierenvechtersarena van Malaga. De Arena is te vinden net buiten het historische centrum van de stad in de buurt van de haven van Malaga. De arena is gebouwd aan het einde van de 19e eeuw en wordt tot op de dag van vandaag nog gebruikt voor het stierenvechten. De vraag is alleen hoelang dit nog zal zijn, aangezien de roep op een verbod op deze gruwelijke traditie steeds luider wordt. Voorlopig wordt er in Malaga nog met regelmaat met stieren gevochten. Tijdens de Feria de Malaga worden er zelfs dagelijks gevechten gehouden. In de ‘Plaza de Toros La Malageuta’ is ook een museum te vinden dat is gewijd aan Antonio Ordonez, een beroemde stierenvechter uit Ronda. De arena is van maandag tot en met vrijdag geopend voor het publiek. Wil je een gevecht meemaken, dan doe je er goed aan om deze kaarten op voorhand te reserveren.

Wil je bezienswaardigheden in Malaga bezoeken, heb je kaartjes nodig voor de musea, wil je korting op attracties en hop-on-hop-off-bussen of wil je andere activiteiten in Malaga ondernemen? Regel dan je tickets vooraf via internet!

Ga naar Tiqets Malaga voor de beste deals.

Sea Life Benalmadena

Sea Life Benalmadena is het aquarium van Malaga en het grootste aquarium van de ‘Costa del Sol’. Sea Life Benalmadena is te vinden in de haven van Malaga. In het aquarium zijn verschillende tanks te vinden met de meest uiteenlopende vissoorten. Van prachtig gekleurde clownvissen, tot gevaarlijk uitziende rifhaaien en van sierlijk zwemmende schildpadden tot zeepaardjes; je komt ze allemaal tegen in ‘Sea Life Benalmadena’. Naast de verschillende tanks en vissen is er ook deel van het aquarium gewijd aan het leven op het water. Zo zijn er verschillende visserswerktuigen en schepen in ‘Sea Life Benalmadena’ te zien.

Iglesia de Los Mártires

De ‘Iglesia de Los Mártires’ is, net als enkele andere kerken in Malaga direct na de verovering van de stad op de Moren gebouwd. De kerk is opgedragen aan de martelaren van Malaga en is in het jaar 1491 voltooid. De kerk is te vinden, al ligt hij wat verscholen, op de Plaza de Los Martires. De ‘Iglesia de Los Mártires’ lijkt aan de buitenzijde een vrij simpele en sobere kerk, maar eenmaal binnen laat je dit idee gelijk los. De barokke architectuur van de kerk zorgt ervoor dat je als bezoeker ogen te kort komt. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de kerk is een beeldhouwwerk van Francisco Ortiz.

Teatro Romano

Het ‘Teatro Romano’ van Malaga is te vinden aan de voet van het Alcazaba. Vanaf dit kasteel heb je een prachtig uitzicht op dit oude Romeinse theater. Het is één van de oudste Romeinse theaters die ooit gevonden is in Spanje. Volgens sommige bronnen zou het theater in de 1e eeuw voor Christus gebouwd zijn. Het theater is ontdekt in de jaren vijftig van de vorige eeuw en sindsdien gedeeltelijk gerestaureerd. Deze restauratiewerkzaamheden werden pas afgerond in 2011. Een groot deel van het theater kon echter niet gerestaureerd worden omdat de Moren een groot deel van de pilaren van het theater gebruikt hebben bij de bouw van het Alcazaba. Naast het theater is een groot bezoekerscentrum gebouwd waar je alles te weten kan komen over het theater en de restauratie ervan.

Het geboortehuis van Picasso

Aan de Plaza de la Merced in het historische centrum van Malaga is het geboortehuis van Picasso te vinden. Het huis kan gemakkelijk herkend worden aan het standbeeld van Picasso er recht tegenover. In de voormalige woning is tegenwoordig een klein museumpje te vinden met wat persoonlijke spullen zoals; kleding boeken en andere spullen van Picasso. Schilderijen of andere kunstwerken van de beroemdste voormalige inwoner van Malaga zal je er echter niet tegenkomen. Alleen voor de “die hard” fans van Picasso is een bezoekje aan het geboortehuis van Picasso een must see.

Palacio Episcopal

Het ‘Palacio Episcopal’ is met zijn kleurrijke gevels één van de meest iconische gebouwen van Malaga. Het bisschoppelijk paleis van Malaga is te vinden op hetzelfde plein als waar de Kathedraal van Malaga te vinden is. De kleurrijke barokke gevel van het paleis behoort tot de meest gefotografeerde objecten van de stad. De binnenzijde van het voormalige paleis is misschien nog wel mooier dan deze gevel. Er zijn prachtige plafondschilderingen te vinden en er zijn verschillende tentoonstellingen. Ook de binnentuin van het ‘Palacio Episcopal’ is opengesteld voor het publiek. Je kunt in de kathedraal van Malaga en in het Palacio Episcopal combinatietickets kopen voor deze twee bezienswaardigheden.

Mercado Central Atarazanas

De ‘Mercado Central Atarazanas’ is de grootste overdekte markt van Malaga. De markt is te vinden in het historische centrum van de stad en als je van lekker eten en drinken houdt een ‘must-see’. Op de markt zelf zijn naast allerlei kraampjes met groente, fruit, vlees en vis ook diverse eettentjes te vinden waar je heerlijk verse tapas en de voor Malaga typische camperos kunt bestellen. De markt is in drie hallen onderverdeeld. Eentje met groente en fruit, eentje met vlees en eentje met vis. Op de Mercado Central Atarazanas worden naast overheerlijke stukken vlees en vis ook artikelen verkocht waar de meeste Nederlanders van zouden gruwelen of het misschien wel onethisch vinden. Zo worden er bijvoorbeeld biggetjes van enkele dagen oud verkocht.
Een andere misschien wel mooiere maar kleinere markt net buiten het historische hart van Malaga is de ‘Mercado de Salamanca’.